Urmasii lui Reuven Feuerstein

Urmasii lui Reuven Feuerstein

Cine a fost Reuven Feuerstein? ....

…prof . Raven Feuerstein(21.08.1921-29.04.2014), a fost psiholog, educator și pedagog, originar din Romînia, cunoscut ca adept al teoriei conform căreia inteligența poate fi invățată, al teoriei modificabilității cognitive și al teoriei experienței mediate de învățare.
În anul 1944, profesorul Feuerstein a emigrat în Palestina, a folosit metoda în perioada de după cel de-al doilea Război Mondial, pentru dezvoltarea cognitică si (re)echilibrarea psiho-emoțională a copiilor evrei supravețuitori ai războiului.

Urmasii lui Reuven Feuerstein

Pe scurt despre Metoda Feuerstein

Metoda Feuerstein a fost adusă și în Romînia în anul 2008, cînd fondatoarea Asociației Feuerstein, dna psiholog clinician dr. Otilia Todor de la Brasov, a promovat metoda în toate zonele țării ca fiind o tehnică în educație, dezvoltare si intervenție terapeutică, cu rezultate dovedite în domeniul clinic, educațional si organizațional.
Metoda Feuerstein (FIE)este o metodă de învățare mediată, un instrument educațional care se adresează atît copiilor si adulților tipici, cît si persoanelor cu deficiențe.
Metoda Feuerstein stimulează procesul gîndirii , dezvoltă capacitatea de învățare într-un mod structurat si logic.
La baza metodei se află principiul NEUROPLASTICITĂȚII ,care se refera la faptul că, inteligența este flexibilă, nu fixă. Neuroplasticitatea creierului se poate modifica pe tot parcursul vieții cu ajutorul MEDIERII (o tehnică cu etape clare si exerciții specifice).
Metoda Feuerstein, se adresează si copiilor cu tulburări de neurodezvoltare (ex: deficiență mintală asociată sau nu, cu: ADHD,tulburare de control al impulsului, tb. anxioase , tb.din spectru autist, tb. depresivă si tb . bipolară..; tulburări specifice de învățare.) .
Este de reținut că, metoda Feuerstein, dezvoltă autonomia, independența, gîndirea, transferul vizual, motivația interioară , sentimentul de competență , atenția, ajută copilul să facă diferența între realitate si imaginar și să- și controleze impulsivitatea, dezvoltă percepția analitică care este necesară în procesul învățării;
-metoda Feuerstein se adresează în special celor care doresc, dezvoltarea simultană, în plan emoțional, comportamental si cognitiv .

Flowers
flower
Urmasii lui Reuven Feuerstein

Eu, ca mediator Feuerstein.....

În anul 2018, fiind în căutarea unor instrumente de lucru cît mai potrivite si adaptate nevoilor copiilor m-am dus la prezentarea Metodei Feuerstei, de către dna Todor Otilia (la Iasi). M-a convins felul în care erau structurate instrumentele , beneficiile metodei pe toate ariile de dezvoltare, faptul că metoda are o vechime de zeci de ani în care si-a dovedit eficiența și, nu în ultimul rînd formatorul care a transmis informația ..din inimă! ..Așa am continuat să aprofundez metoda, sunt și în ziua de astăzi în strînsă legătură cu Asociația Feurstein de la Brașov care, oferă îndrumare, supervizare si suport tuturor mediatorilor care doresc să implementeze metoda în modul profesionist.