Despre mine
Maria Petronela Bîrlescu
Sunt Maria Petronela Bîrlescu (Măriuca, așa cum imi spun cei care mă cunosc),desi am mai multe roluri, mai întîi sunt un om ca voi toți.
Din anul 2015 sunt angajată ca psiholog în sistemul public de stat (centre de plasament pentru copii), avînd mai multe atribuții, printre care: evaluarea, consilierea, recuperarea și abilitarea/reabilitarea psihică a copiilor/tinerilor cu nevoi sociale sau speciale aflați în familie sau instituționalizati ; consiliere psihologică si terapie de suport pentru copiii care au fost victime ale abuzului emoțional, fizic si sexual; implementarea unor programe de consiliere si terapie de suport pentru copii/adolescenti cu tulburări de comportament; evaluare psihologică și consilierea părințlor în vederea îmbunătățirii abilităților parentale si a relației părinte- copil.
Istoria fiecărui copil /părinte a însemnat (si înseamnă) un pas înainte spre devenirea mea ca terapeut și ca om, aduc mai multă înțelegere si pricepere în munca mea. Aproape zilnic cunosc copii si adulți cu care soarta nu a fost foarte prietenoasă și pot spune că fiecare persoană are parte de aceeasi atenție si ințelegere din partea mea. Am realizat, am văzut cum, într-un corp de copil , își au locul toate grijile și problemele unui adult iar copilăria… nu mai există! … si, da, am văzut si a 2-a variantă, unde adultul era atît de imatur si irațional încît se putea spune că se regăsea la o vîrstă apropiată de cea a copilăriei. Încercarea de a
„repara” relația părinte-copil este pentru mine o adevărată provocare.
Efortul personal face diferenta
Îmi propun de fiecare dată să redefinesc împreună cu oamenii cu care interacționez, noțiunea de „normalitate” de “..granițe sau limite” și pun accent pe latura pozitivă/ bună a fiecăruia. Am învățat cînd si cum să intervin în dicuția cu persoana din fața mea, am învățat să nu judec oamenii si să nu mă antepronunț vizavi de o anumită situație. Fie că discut cu adulții sau copiii , la un moment dat le spun:”efortul personal face diferența între a reusi să faci /să schimbi ceva, sau nu…! ”.Aceasta sintagmă stîrneste adesea discuții foarte interesante iar finalitatea este ca omul să devină constient că, în primul rînd ar fi bine să se bazeze pe el însuși și mai putin pe cei din jurul lui .Asa descopăr ce disponibilitate are persoana pentru a participa la sedintele de consiliere/terapie si cît efort va face ulterior pentru îmbunătățirea situației lui si a celor din familie.
***
Din anul 2021 , imi desfasor activitatea si in mediul privat , în propriul cabinet,unde am întîlnit dificultăți legate de anxietate, stres, depresie..etc. Consider că relația terapeutică este foarte importantă în procesul terapeutic si de aceea fiecare persoană care îmi trece pragul , are parte de toată atenția și empatia mea dar si de confidențialitate.
În concluzie, as putea spune că îmi propun să învăț pe fiecare om care apelează la mine, ‘’…să pescuiască’’ (adică să se descurce singur, pe termen lung), după cum si proverbul spune :”.. Dă unui om un pește și îl hrănesti o zi . Învață-l să pescuiască și îl hrănesti pentru toată viața.” (Andew Camegie).
Nevoile celor cu care lucrez
Realizînd că am nevoie de tot mai multe cunostințe pentru a reusi să am o intervenție punctuală , corelată cu nevoile celor cu care lucrez, m-am inscris la prima formare de bază în psihoterapie, la Iasi, în cadrul Asociației de Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică (APIPC).Sub „umbrela” APIPC am avut ocazia să cunosc formatori deosebiți , dedicați profesiei si dispusi să împărtăsească din experiența lor profesională.Am învățat că abilitățile de intervenție presupun îmbinarea elementelor teoretice cu cele practice si că, fiecare terapeut are un stil personal de lucru care este influentat de propria personalitate si propriul EU.
Orice om care își doreste schimbarea , vine și cu multe mecanisme de rezistență… iar eu, aveam să aflu că aveam destule,atîtea cîte să mă mențină într-o așa zisă “zonă de confort personal”.
În psihoterapie, auzisem adesea despre “..curajul de a fi vulnerabil” sau “deschidere..” … în teorie, părea simplu dar în practică aveam să aflu că nu era deloc așa pentru că însemna ieșirea din zona de confort. Îmi amintesc că abia ce făcusem cunoștință cu “Copilul fixat, Părintele introiectat si Umbra” și nu-mi era prea comod să vorbesc despre astfel de lucruri…Dar , precum omul care ia o pastilă amară sperînd că se va vindeca, cam așa am procedat si eu …iar asta, a însemnat renunțarea la rezistențe/apărări , încercînd să mă cunosc mai bine pe mine și apoi să-i pot asculta, înțelege si ajuta pe alții.
Psihicul umam
Dorința de a aprofunda mai bine psihicul umam și relațiile dintre noi oamenii dar și din dorința de a cunoaste alți profesioniști, curiozitatea si nu în ultimul rînd …. pentru că asa am simțit , m-au determinat să urmez programul de formare continuă Psihotraumatologie Multigenerațională și Metoda Propoziției intenției-în cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei Bucuresti. Privind retrospectiv, îmi place să spun că a fost „..o terapie pentru o viață”.Am înțeles mai bine “Ce este trauma..” si ..”ce nu este trauma …” si faptul că , tot ce vorbim despre traumă este personal, unic si individual.Asa am devenit fascinată de dinamica constelațiilor, a celor 3 părti (“sănătoasă, traumatizată si supravetuitoare ”, pe care cu toții le avem…) dar si de mecanismele interne care adesea mențin trauma. Am înțeles că integrarea “părților” este un proces care se întîmplă liber iar atunci cînd se pune presiune se blochează resursele noastre interne. Pot spune că a fost perioada cînd capacitatea mea de autoanaliză s-a extins și am devenit mai constientă de propria dinamică internă,am realizat că informația devine cunoastere cînd este trăită si că trebuie să-ți recunosti trăirea pentru a fi liber.
Iar cînd mă întreb ce este libertatea? …. Îmi spun că, libertatea nu vine din a scăpa de emoții ci, din a le trăi pînă la capăt, vine din capacitatea de a fi autentic, spontan si creativ.
Studii
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza ” –Iasi, Facultatea de Psihologie si Științe ale Educației (în anul 2008).
Formare profesională:
-în perioada 2016-2018 am absolvit formarea de bază în psihoterapie integrativă , în cadrul APIPC Iasi. În prezent sunt membru al Asociației de Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică (APIPC )-Iasi
-în perioada 2018-2020 , am urmat programul de formare continuă Psihotraumatologie Multigenerațională și Metoda Propoziției intenției- în cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei Bucuresti-(ISTT).
-formare Metoda Feurstein 2018-2019.
Cursuri /Workshopuri/programe de scurtă durată : Evaluarea si intervenția Psihologică la Copii si Adolescenți-12.01-26.06.2015 –organizat de catre Asociația de Consiliere si Terapie a Familiei din Romînia – formator Cristian Petrescu.
Seminar în cadrul proiectului „..Victimele traficului în Europa : problematica resortisanților țărilor terțe”- susținut de catre psih dr. Catalin Luca (Alternative Sociale).
Evaluarea Complexă Psihodiagnostică si Psihopedagogică (modulul 1 si modulul 2)–organizat de catre Asociația
–Centrul de Comunicare si Dezvoltare Umana Phoenix. Workshop Regional „..Implicații psiho-socio-medicale ale fenomenului de violență”-organizat de catre Asociația Aproape de Oameni Iasi , în colaborare cu Asociația Psiterra Iasi.
Formare teoretică –curs educator parental “Cum sa devenim parinți mai buni” (19-22.04.2016) – susținut de catre Fundatia de Consultanta și Servicii Sociale pentru Copii si Familii.(Holt Romînia), in cadrul proiectului “Siguranța și Sprijin – Optimizarea serviciilor Centrului Social de Ocrotirea femeilor Victime ale Violenței Domestice din județul Iași”..Am participat la implemetarea proiectului la nivel local prin întîlniri cu părinți din categoriile vulnerabile, scopul fiind acela de imbunătățire a abilităților parentale.
Depresie si alte tulburari psihiatrice
Curs –Prevenirea sinuciderii.Depresie si alte tulburări psihiatrice , comorbidități medicale -17-8.03.2017. Iasi- Fundația Ancora Salvării –dr psihiatru Maarten de Boo.
Curs 20h de formare în domeniul psihoterapiei pozitive 14-15.10.2017- formator , psihoterapeut Gabriela Hum. Curs „Testul Szondi –Punți între teorii si aplicații practice ”, în perioada 23-25.05.2021, organizat de
catre Asociația Psihologilor Atestati din Romania (A.P.A.R) și Institutul Național de Cercetare si Aplicații practice în Psihodiagnostic .
Activitate de voluntariat –în perioada noiembie 2016- aprilie 2017 , m-am implicat ca voluntar pentru copiii din centrele de plasament (cu pregătire prealabilă în domeniu) , în cadrul proiectului de Sprijin emoțional prin Metoda Sandwork Expresiv , organizat de către Asociația Sol Mentis –Bucuresti.
Specializări:
*Psihologie clinică
*Psihologia transporturilor
*Psihoterapie integrativă
*Mediator Feurstein